h_logo
b_logo c_logo d_logo mk_logo
2021-03-03
Kornélia

ABC


Illyés István

Születési hely: Zágráb
Születési idő: 1912
Elhalálozás helye: Mezőkovácsháza
Elhalálozás idő: 1987
Lakóhely(település): Mezőkovácsháza
Foglalkozás(ok): Tanító
Működési terület: Gyermeknevelés, tanítás
Munkahely(neve, település): Tanyasi vándortanító, tanító Szegeden. Reformátuskovácsházán tanító, majd iskolaigazgató A Mezőkovácsházi Napközi Otthon vezetője
Legjelentősebb művei: Társadalmi feladatokat látott el több évtizeden keresztül . A Tudományos Ismeretterjesztő Társaság tagjaként előadásokat tartott a járás területén, vezetője volt a Pedagógusok Járási Munkaügyi Döntőbizottságának, volt része a Hunyadi János Gimnázium Mezőkovácsházára kerülésében, a zeneiskola megnyitásában, a dolgozók esti iskolájának megszervezésében. Munkástanácstag, majd később tanácstag, a helyi ÁFÉSZ-nél felügyelőbizottsági tag. Részt vett az Emlékkönyv Mezőkovácsháza község alapításának 150. évfordulójára című kiadvány szerkesztésében.
Megjegyzés (rövid életrajz): Az első világháború után Debrecenben telepedett le hatgyermekes család legkisebb gyermekeként. Kitűnő tanulóként ösztöndíjjal került a szegedi Tanítóképzőbe, melyet dicsérettel végzett el. Pályáját állástalansággal kezdte, majd tanyasi vándortanító lett. Visszahívták a Tanítóképzőbe helyettesítő tanárnak, itt dolgozott 1939-ig, majd állandó kinevezést kapott Mezőkovácsházára. 1943-ban megnősült, felesége Werth Gizella. Házasságából két fia született. A II. Magyar Hadsereggel Voronyezsig jutott, onnan folyamatosan hátrálva, végül Ausztriában esett amerikai hadifogságba. Hazatérése után ipari tanuló iskolában tanított, majd Reformátuskovácsházán az általános iskola igazgatójaként dolgozott. A Napközi Otthon vezetőjeként ment nyugdíjba, de még évekig tovább foglalkoztatták. Legnagyobb elismerésnek az országba és a világba szétszóródott volt tanítványai szeretetteljes leveleit, és a nagyszülőként is visszajáró volt diákjai szeretetét tartotta.
Település: Mezőkovácsháza


Ki-kicsoda | Alkotások | Képeslap | Tárgyi emlékek | Összetett keresés | Fórum | Kapcsolat | Gy.I.K.